Folkets hörna podcast

Folkets hörna är en podcast om den skrivande praktiken. Emilia Palmén och Agnes Stenqvist samtalar med författaren som tidigare medverkat i scenen Folkets hörna.

I slutet av 2020 lanserade Folkets hörnas litteraturscen en ny satsning i form av en podcast. I FH-podden får lyssnaren ta del av ett samtal skrivande människor emellan, med fokus på just skrivprocessen. Samtliga intervjuade i podden är tidigare medverkande på FH-scenen.

Agnes och Emilia träffades på Skurup folkhögskolas skrivarlinje och är själv skrivande människor. Avsnitten blir därför inte enbart intervjuer utan ofta samtal om olika skrivpraktiker. Genom podcasten vill vi skapa en trygg och rolig plats att prata om det annars så ensamma skrivandet. Vi vill tillgängliggöra det kvalificerade samtalet om att skriva och öppna dörren till ett rum som alla inte har privilegiet att ta del av. 

Folkets hörnas podcast publiceras en gång i månaden och finns där poddar i vanliga fall finns.

Avsnitt

Avsnitt 13 - 21.11.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Kristina Sandberg. Samtalet tar avstamp i Kristinas senaste bok En ensam plats som utkom tidigare i våras. En ensam plats är den självbiografiska berättelsen om Kristinas cancerdiagnos och behandling.

Vi samtalar om kroppens lidande och skrivandets lidande, om att ge sig själv agens att äga sitt lidande via skrivandet och om hur skrivandet ser ut i kris. Kristina berättar om vikten av att ta risker när man skriver, om att ge sig själv ett språk vs. att vara språklös, samt hur skrivandet av en bok kan frigöra en från förväntningarna och möjliggöra en ny textuell frihet.

Vad händer när ens bok tas ur ens händer och plockas upp av en offentlighet och ångrar man någonsin att man publicerar något ärligt? Det och mycket mer i månadens avsnitt.

Kristina Sandberg - brutalsågningar & bläckpennor från biltema

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 12 - 21.10.04

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén träffar i månadens avsnitt med barn- och ungdomsförfattaren Mårten Melin. Vi samtalar om att nysta fram i historier, om Mårtens otroliga produktionshastighet samt viljan och friheten i att prova olika textformat. Mårten berättar om sina år som anställd vid Bamsetidningen och vad det gjorde för skrivandet.

Kan man skriva orimmad poesi för yngre och totalt skita i dramatiska kurvor? Och varför handlar egentligen så många barnböcker om döden?

Mårten ger oss svaren.

Mårten Melin - orimmad barnpoesi och berättelsegarnnystan

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 11 - 21.09.06

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Frida Skybäck. Vi samtalar om hur man hinner producera mycket text utan att tappa griten och vad behövs egentligen för att skriva en bestseller? Frida berättar om hur hennes debutroman till slut kom till och om hennes diverse dunster med olika bokförlag, om hennes nya roman och om önskan att förstå både andra, men även sig själv via skrivandet.

Frida Skybäck - en introverts guide till skrivsuccé

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 10 - 21.08.02

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Cecilie Östby. Vi samtalar om hennes purfärska ljudboksroman Borta imorgon, en psykologisk spänningsroman fylld av cliffhangers. Med romanen gick Cecilie vinnande ut ur Storytells krimtävling 2019. Vi talar om processen kring verket, om vad som krävs för att få en text att fungera för ljudmediet och om att skriva under press. Vidare spänner sig samtalet över krimdrömmar, om vikten av att ha en synopsis men även friheten att skriva utan att veta vart man hamnar.

Cecilie Östby - krimdrömmar och Gatsbyögon

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 9 - 21.06.28

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med språkentusiasten och författaren Tove Folkesson. Samtalet sträcker sig från platsens betydelse till troendets inverkan på skrivprocess och form. Vi talar om Toves nya roman Den stora kyrkan, en fristående uppföljare till Hennes ord, skriven efter formen av en mässa.

Hur är det att skriva kring det allra närmsta? Det blir ett samtal om hur man leker med språket och hur man hittar sin röst, men även hur man hittar sin skrivande flock. Samt om skammen, om skammen som drivkraft och ständig närvaro i den kreativa processen.

Avsnittet ackompanjeras av en enträgen sommarfluga i Toves hus.

Tove Folkesson - staten, språket, skammen

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 8 - 21.05.31

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter författaren och den otroliga optimisten Mats Kempe för ett samtal om skrivprocessen. Vi djupdyker i Mats forskningsprojekt där han enbart skriver poesi med vänsterhanden, och talar om behovet av att experimentera med sitt skrivande, använda sig av ovanliga former och andra människors kunskaper. Om det är roligt att skriva är det aldrig meningslöst. Mats berättar om när skrivandet faller samman med det verkliga livet, och när texten blir ett extra rum att få andas i. Nåväl, gör som Mats och sätt den kreativa processen i centrum, skriv något roligt och ha en trevlig lyssning!

Mats Kempe - gör det med vänsterhanden

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 7 - 21.05.03

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter i månadens samtal Erika Olofsson Liljedahl. Samtalet spänner över den historiska romanen, varför man landar i vissa årtal och att leta efter dubbelheter i både text och människor. Erika berättar om den nya romanen som skrivs i denna stund (!), om att ha skrivgudarna emot sig och hur man egentligen tar modet till sig att fimpa en hel karaktär.

Erika Olofsson Liljedahl - att fimpa en karaktär

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 6 - 21.04.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter i detta avsnitt författaren Oline Stig. Det blir ett samtal om novellen, varför den lockar och hur man egentligen skriver en Riktigt Bra Novell. Vi talar även om gränsen mellan fakta och fiktion, att hitta en autencitet i sitt skrivande och om den eviga frågan: varför skriver jag egentligen?

Oline Stig - Chasing the magic flow

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 5 - 21.03.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter författaren Jens Mattsson för ett samtal om hans dunderdebut med bilderboken Vi är lajon. Det blir ett samtal om den evigt intressanta och komplexa barnlitteraturen, vad man egentligen gör med 350 000 danska kronor och vad som händer när en boksuccé blir till skrivkramp, samt om skrivmålet att få folk att motvilligt fnysskratta.

Jens Mattsson - lajonvrålande sick-lit

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 4 - 21.02.02

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter Anna Agrell. Vi pratar om att skriva historiskt, att springa och att ha ett vackert språk att förstöra. Samtalet tar oss från Annas debutromans 40-tal till nästa romanprojekts 80-tal och vilka låtar det innebär att man lägger in i skriv-playlisten. På grund av tekniskt krångel har avsnittet spelats in vid två tillfällen, men extra tid att snacka med Anna klagar man aldrig på.

Anna Agrell - hörselkåpor och Eurythmics

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 3 - 21.01.01

Folkets hörnas Agnes och Emilia träffar virtuellt författaren Tone Schunnesson för att prata om skrivprocessens eviga mysterium. Tone berättar bl.a om hur det känns att bli refuserad, att vara antingen ett skrivande geni eller en idiot och varför karaktären Bibbs fångat och förhäxat ett helt land.

Tone Schunnesson - "ingen har bett dig skriva"

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 2 - 20.12.08

Folkets hörnas Agnes och Emilia möter (via länk) upp författaren och bloggaren Flora Wiström. Det blir prat om att skriva ungdomsromaner vs vuxenromaner, att förhålla sig till haters av skrivmyset och problematiken när ens perfekta titel redan är tagen. Avsnittet ackompanjeras av lekande barn utanför Floras fönster.

Flora Wiström - 2,5 h pomodoro

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 1 - 20.10.29

Vi möter Patrik Lundberg och pratar om att skriva, herrklubbar och Forrest Gumps perfekta dramaturgi.

Patrik Lundberg - find your grit

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Introduktion - 20.10.24

Välkomna till det första kittlande avsnittet av Folkets hörnas podcast. Vi tar oss an det stora temat “introduktion”. Detta genom att prata med litteraturscenens grundare Therése Granwald och Johan Blomgren. Nästa vecka återkommer vi med vårt första samtal. På återseende vänner!

Folkets hörna - introduktion

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson