Folkets hörna podd

Folkets hörna är en podcast om den skrivande praktiken. Emilia Palmén och Agnes Stenqvist samtalar med författaren som tidigare medverkat i scenen Folkets hörna.

I slutet av 2020 lanserade Folkets hörnas litteraturscen en ny satsning i form av en podcast. I FH-podden får lyssnaren ta del av ett samtal skrivande människor emellan, med fokus på just skrivprocessen. Samtliga intervjuade i podden är tidigare medverkande på FH-scenen.

Agnes och Emilia träffades på Skurup folkhögskolas skrivarlinje och är själv skrivande människor. Avsnitten blir därför inte enbart intervjuer utan ofta samtal om olika skrivpraktiker. Genom podcasten vill vi skapa en trygg och rolig plats att prata om det annars så ensamma skrivandet. Vi vill tillgängliggöra det kvalificerade samtalet om att skriva och öppna dörren till ett rum som alla inte har privilegiet att ta del av. 

Folkets hörnas podcast publiceras en gång i månaden och finns där poddar i vanliga fall finns.

Avsnitt

Avsnitt 24 - 22.10.04

Folkets hörnas Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Cecilia Davidsson. Tyvärr uteblir Agnes Stenqvist pga sjukdom!

Vi talar om novellen, det långsamma skrivandet och vad det gör med texter som fått vänta länge på att sättas ihop med andra i en novellsamling. Vad händer när man får distans till sina egna texter?

Cecilia pratar om att man inte bör läsa noveller med romanglasögon, om vilken som är den roligaste fasen i skrivprocess och ger oss även den betryggande informationen att det går att skriva en bok även om man jobbar heltid.

Vi talar om novellskrivandet som ett experiment och möjligheten att genom det skapa små universum.

Hur sätter man ihop en novellsamling, hur påverkar en boktitel hur man läser en hel samling och vad är det egentligen som gör novellformen evigt intressant?

Detta och mycket mer i månadens Folkets hörna.

Cecilia Davidsson - allergi mot övertydlighet

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 23 - 22.09.05

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Paola Pellettieri.

Vi talar om Paolas debutroman Tack för matchen, som kom ut den 31 augusti. Paola berättar om vägen till publicering och om skrivandet som att lära sig sticka en tröja – något man måste nysta upp om och om igen innan den är klar. Vi talar om livet som research, rädslan att läsas självbiografiskt och vikten av att ha en snäll läsare på axeln. Paola ger oss både livsråd och skrivråd – där ibland att sänka vår tröskel. Det är svårt nog ändå.

Är att skriva mot en form en befrielse eller en tvångströja? Kan skrivandet vara att inte skriva och hur klarar man av att kasta bort kilometervis av text?

Paola Pellettieri - textrelationsrådgivare

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 22 - 22.08.10

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Malin Isaksson.

Vi möter Malin i hennes ateljé på Södermalm i Stockholm. Vi talar om att befinna sig i ett inre rum där läsande, skrivandet och andras texter finns och föder varandra, om att försöka skriva någon levande och rädslorna som följer med en självbiografisk form. Malin berättar om en växelverkande skrivprocess och ställer sig frågan vad författarkunskap egentligen består i om skrivprocessen skiljer sig från gång till gång. Vi talar om skrivandets kraft att hjälpa en få syn på saker om sig själv och så gråter vi en gnutta. Vad finns egentligen i en författar-farmors lådor? Och vad händer med en text som bara kan skrivas bakåt i tiden? Malin har svaren.

Malin Isaksson - köttkroppen & textkroppen

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 21 - 22.07.04

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Kristina Agnér. 

Förra året debuterade Kristina med spänningsromanen Var inte rädd för mörkret, som också nominerades till Svenska Deckarakademins debutantpris. Vi pratar om bokens tillkomst, om research som innebär småländska skogspromenader. Kristina berättar om sin passion för spänning och om hur det är att skriva böcker när man vet hur förlagsbranschen fungerar. Vi talar om listan med projekt, skrivdrivet och var man gör av sina darlings. Kristina, som också är manuscoach, lär oss dessutom vad talande detaljer betyder. Vill också du veta? Lyssna på månadens avsnitt.

Var inte rädd för mörkret kommer ut som pocket 14 juli.

Kristina Agnér - ett dokument döda darlings

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 20 - 22.06.06

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Mats Kolmisoppi. Vi pratar om vem som egentligen begär texten, om ilskan som drivkraft och om att besluta sig för att bli författare. Mats berättar om författaridentiteten och de tvivel den kan skapa. Vi talar om den upproriska, anarkistiska texten, om språkets möjlighet att vara maktmedel och om att genom skrivandet komma fram till vad det är man utforskar. 

När blir man författare, vad betyder drivkraften för ens skapande och vad händer om berättelsen alltid ligger steget före en själv? Svaren finns i månadens avsnitt.

Mats Kolmisoppi - blir författare

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 19 - 22.05.02

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Hans Gunnarsson. Samtalet tar vid i Hans senaste novellsamling Bormann i Bromma, där berättandet utgår från ett kollektivt vi. Vad gör ett sådant berättarperspektiv för texten? Vi talar om novell och roman, om texters andning och vikten av att som författare inte till hundra procent veta och förstå sin text. Texten mår bra av irrationella beslut, den måste få slingra sig och byta riktning och vilja.

Hans berättar om vikten av att inspireras av andra författare, men även att överraska sig själv när man skriver, om tomheten när man avslutat ett skrivprojekt, samt lusten att utforska karaktärer, för att sedan släpp dem så fort du börjar förstå lite för mycket om dem.

Hans Gunnarsson - har JAG skrivit det här?

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 18 - 22.04.14

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Balsam Karam. Varför ska jag skriva och varför ska jag skriva just det här? Det var frågor hon ställde sig medan hon skrev sin debutroman Händelsehorisonten. I detta avsnitt talar vi om bland annat de funderingarna. Samtalet rör sig kring Balsams utarbetade poetik och vi får ta del av konkreta tips hon själv använder sig av när hon skriver. Vi pratar om genre versus form, om behovet av att bli läst och om Balsams användning av mindmaps.

Kan det kallas att skriva när man sitter på ett café och stirrar in i väggen i timmar? Hur slutar man tvivla på sin rätt att skriva? Är en utarbetad poetik en författas livboj?

Folkets hörna har fått reda på svaren.

Balsam Karam - mindmappingens poetik

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 17 - 22.03.07

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Marjaneh Bakhtiari. Vi möter Marjaneh precis i sluttampen i skrivandet av hennes fjärde roman, i scenen hon inte vill skriva, och således har skjutit upp. Samtalet rör sig kring Marjanehs polyfona skrivstil, behovet av att kontrollera skrivandet, samtidigt som skrivandet inte vill kontrolleras. Vi pratar om synen på karaktärer och hur nära man egentligen behöver vara dem, hur det var att debutera och hamna rakt i mediablickfånget och om Marjanehs intresse för missförståndet.

Vi ställer även den eviga frågan – när sätter man egentligen punkt? Om Marjaneh har något svar, det får ni reda på om ni lyssnar på avsnittet.

Marjaneh Bakhtiari - det älskade missförståndet

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 16 - 22.02.12

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Kristofer Folkhammar. Vi pratar om Kristofers två romaner Magisterlekarna och Är det barnen, baby? och diskuterar om vad som egentligen väger tyngst – berättelse eller språk? Det handlar om att gapflabba åt sin egen påhittighet, lika mycket som om varsam estetik, och om kitsch. Vi talar om mottagandet av Kristofers senaste roman Är det barnen, baby? Samt hur det känns att få en roman filmadapterad. Dessutom avslöjas titeln på Kristofers nästkommande bok.

Filmen Magisterlekarna, baserad på Kristofers bok med samma namn, har premiär den 22 april 2022

Kristofer Folkhammar - att stöka i ramen

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 15 - 22.01.03

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Monika Fagerholm. Vi pratar om det organiska skrivandet, om ryggmärgsdramaturgin som Monika berättar att alla har tillgång till. Monika delar med sig av sin egen mångåriga skrivprocess, vilken gör deadlines irrelevanta. Det handlar om att tänka värld i stället för text, att hela tiden skriva sig framåt, framåt, framåt och att hitta energin att skriva varje dag. Monika berättar också om sin omsusade skrivarskola, om hennes roll som skrivmentor och botare av överjag.

Vad händer när ens förläggare ber en radera 60% av manus, och hur skriver man egentligen ett råmanus på en månad? Svaren finns i podden!

Monika Fagerholm - ett otroligt kaos av berättelse

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 14 - 21.12.06

Detta Folkets hörna är ett specialavsnitt. Agnes Stenqvist och Emilia Palmén pratar med vår egen Therése Granwald, författare till bland annat kursboken kreativt skrivande, och grundare till Folkets hörna. Vi samtalar om att hitta sitt barndomsfält när man skriver, en plats fylld med lek, styrka och hybris, om hur svårt det är att ta sina egna råd och om att använda sitt piano och sin sångröst som en dagbok.

Vi får även höra om hur Therése hamnat där hon är idag, om skrivtrix, deadlines och framtida projekt.

Therése Granwald - att skriva med mod

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 13 - 21.11.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Kristina Sandberg. Samtalet tar avstamp i Kristinas senaste bok En ensam plats som utkom tidigare i våras. En ensam plats är den självbiografiska berättelsen om Kristinas cancerdiagnos och behandling.

Vi samtalar om kroppens lidande och skrivandets lidande, om att ge sig själv agens att äga sitt lidande via skrivandet och om hur skrivandet ser ut i kris. Kristina berättar om vikten av att ta risker när man skriver, om att ge sig själv ett språk vs. att vara språklös, samt hur skrivandet av en bok kan frigöra en från förväntningarna och möjliggöra en ny textuell frihet.

Vad händer när ens bok tas ur ens händer och plockas upp av en offentlighet och ångrar man någonsin att man publicerar något ärligt? Det och mycket mer i månadens avsnitt.

Kristina Sandberg - brutalsågningar & bläckpennor från biltema

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 12 - 21.10.04

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén träffar i månadens avsnitt med barn- och ungdomsförfattaren Mårten Melin. Vi samtalar om att nysta fram i historier, om Mårtens otroliga produktionshastighet samt viljan och friheten i att prova olika textformat. Mårten berättar om sina år som anställd vid Bamsetidningen och vad det gjorde för skrivandet.

Kan man skriva orimmad poesi för yngre och totalt skita i dramatiska kurvor? Och varför handlar egentligen så många barnböcker om döden?

Mårten ger oss svaren.

Mårten Melin - orimmad barnpoesi och berättelsegarnnystan

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 11 - 21.09.06

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Frida Skybäck. Vi samtalar om hur man hinner producera mycket text utan att tappa griten och vad behövs egentligen för att skriva en bestseller? Frida berättar om hur hennes debutroman till slut kom till och om hennes diverse dunster med olika bokförlag, om hennes nya roman och om önskan att förstå både andra, men även sig själv via skrivandet.

Frida Skybäck - en introverts guide till skrivsuccé

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 10 - 21.08.02

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Cecilie Östby. Vi samtalar om hennes purfärska ljudboksroman Borta imorgon, en psykologisk spänningsroman fylld av cliffhangers. Med romanen gick Cecilie vinnande ut ur Storytells krimtävling 2019. Vi talar om processen kring verket, om vad som krävs för att få en text att fungera för ljudmediet och om att skriva under press. Vidare spänner sig samtalet över krimdrömmar, om vikten av att ha en synopsis men även friheten att skriva utan att veta vart man hamnar.

Cecilie Östby - krimdrömmar och Gatsbyögon

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 9 - 21.06.28

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med språkentusiasten och författaren Tove Folkesson. Samtalet sträcker sig från platsens betydelse till troendets inverkan på skrivprocess och form. Vi talar om Toves nya roman Den stora kyrkan, en fristående uppföljare till Hennes ord, skriven efter formen av en mässa.

Hur är det att skriva kring det allra närmsta? Det blir ett samtal om hur man leker med språket och hur man hittar sin röst, men även hur man hittar sin skrivande flock. Samt om skammen, om skammen som drivkraft och ständig närvaro i den kreativa processen.

Avsnittet ackompanjeras av en enträgen sommarfluga i Toves hus.

Tove Folkesson - staten, språket, skammen

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 8 - 21.05.31

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter författaren och den otroliga optimisten Mats Kempe för ett samtal om skrivprocessen. Vi djupdyker i Mats forskningsprojekt där han enbart skriver poesi med vänsterhanden, och talar om behovet av att experimentera med sitt skrivande, använda sig av ovanliga former och andra människors kunskaper. Om det är roligt att skriva är det aldrig meningslöst. Mats berättar om när skrivandet faller samman med det verkliga livet, och när texten blir ett extra rum att få andas i. Nåväl, gör som Mats och sätt den kreativa processen i centrum, skriv något roligt och ha en trevlig lyssning!

Mats Kempe - gör det med vänsterhanden

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 7 - 21.05.03

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter i månadens samtal Erika Olofsson Liljedahl. Samtalet spänner över den historiska romanen, varför man landar i vissa årtal och att leta efter dubbelheter i både text och människor. Erika berättar om den nya romanen som skrivs i denna stund (!), om att ha skrivgudarna emot sig och hur man egentligen tar modet till sig att fimpa en hel karaktär.

Erika Olofsson Liljedahl - att fimpa en karaktär

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 6 - 21.04.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter i detta avsnitt författaren Oline Stig. Det blir ett samtal om novellen, varför den lockar och hur man egentligen skriver en Riktigt Bra Novell. Vi talar även om gränsen mellan fakta och fiktion, att hitta en autencitet i sitt skrivande och om den eviga frågan: varför skriver jag egentligen?

Oline Stig - Chasing the magic flow

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 5 - 21.03.01

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter författaren Jens Mattsson för ett samtal om hans dunderdebut med bilderboken Vi är lajon. Det blir ett samtal om den evigt intressanta och komplexa barnlitteraturen, vad man egentligen gör med 350 000 danska kronor och vad som händer när en boksuccé blir till skrivkramp, samt om skrivmålet att få folk att motvilligt fnysskratta.

Jens Mattsson - lajonvrålande sick-lit

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 4 - 21.02.02

Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén möter Anna Agrell. Vi pratar om att skriva historiskt, att springa och att ha ett vackert språk att förstöra. Samtalet tar oss från Annas debutromans 40-tal till nästa romanprojekts 80-tal och vilka låtar det innebär att man lägger in i skriv-playlisten. På grund av tekniskt krångel har avsnittet spelats in vid två tillfällen, men extra tid att snacka med Anna klagar man aldrig på.

Anna Agrell - hörselkåpor och Eurythmics

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 3 - 21.01.01

Folkets hörnas Agnes och Emilia träffar virtuellt författaren Tone Schunnesson för att prata om skrivprocessens eviga mysterium. Tone berättar bl.a om hur det känns att bli refuserad, att vara antingen ett skrivande geni eller en idiot och varför karaktären Bibbs fångat och förhäxat ett helt land.

Tone Schunnesson - "ingen har bett dig skriva"

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 2 - 20.12.08

Folkets hörnas Agnes och Emilia möter (via länk) upp författaren och bloggaren Flora Wiström. Det blir prat om att skriva ungdomsromaner vs vuxenromaner, att förhålla sig till haters av skrivmyset och problematiken när ens perfekta titel redan är tagen. Avsnittet ackompanjeras av lekande barn utanför Floras fönster.

Flora Wiström - 2,5 h pomodoro

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Avsnitt 1 - 20.10.29

Vi möter Patrik Lundberg och pratar om att skriva, herrklubbar och Forrest Gumps perfekta dramaturgi.

Patrik Lundberg - find your grit

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson

Introduktion - 20.10.24

Välkomna till det första kittlande avsnittet av Folkets hörnas podcast. Vi tar oss an det stora temat “introduktion”. Detta genom att prata med litteraturscenens grundare Therése Granwald och Johan Blomgren. Nästa vecka återkommer vi med vårt första samtal. På återseende vänner!

Folkets hörna - introduktion

Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson